For nogle handler svæveflyvning udelukkede om at få naturskønne oplevelser, flyve med fuglene og opleve stilheden i luften. Mange vælger at kombinere dette med konkurrenceflyvning, hvilket også er en stor del af sporten. Der afholdes hvert år lokalt klubkonkurrencer, distriktskonkurrencer, nationale konkurrencer (DM), europamesterskaber og endda verdensmesterskaber i svæveflyvning.

Konkurrencer afholdes næsten kun i form af hastighedsflyvninger. Her handler det for piloten om et flyve en forudbestemt rute hurtigere end konkurrenterne. Denne form for flyvning er den ultimative prøve for piloten, der skal kunne bedømme vejret, vælge den optimale rute, udnytte og lægge taktik i forhold til konkurrenter, navigere og meget andet.

Under en konkurrence bestemmes dagens opgave af en konkurrenceledelse. Opgaven vil typisk være en flyvning på 100-500 km, hvor man undervejs skal passere et antal vendepunkter, for til sidst at returnere til flyvepladsen. Piloten, som gennemfører opgaven med den største gennemsnitshastighed, vinder.

Der findes der også en landsdækkende online konkurrence, "TermikLigaen", hvor piloterne gennem sæsonen konkurrerer om at gennemføre de bedste hastighedsflyvninger.

Du kan følge med i Vejle Svæveflyveklubs placeringer mv. på den danske side TermikLigaen eller på den tyske (engelsksprogede) OLC.